shutterstock-2134150

26.09.2024

Povinná výbava osobného auta

1. Trojuholník a reflexná vesta

Výstražný trojuholník využijete v prípade nehody alebo poruchy vášho vozidla. Ostatným vodičom pomocou neho signalizuje nebezpečenstvo. Trojuholník je potrebné postaviť v bezpečnej vzdialenosti aspoň 50 m od vozidla (respektíve 100 m na diaľnici). Reflexná vesta zaistí, že budete pre ostatných vodičov dobre viditeľní. Dôležité je nasadiť si ju ešte pred vystúpením z auta.

TIP: Reflexnú vestu kúpte aj pre spolujazdcov.

 

2. Autolekárnička

Autolekárnička je taká poistka, bez ktorej sa vaše auto nezaobíde, hoci dúfate, že ju nikdy nebudete potrebovať. Obsahuje základné pomôcky na poskytnutie prvej pomoci zraneným. Musí byť preto ľahko dostupná, aby v prípade potreby bola “hneď po ruke”.

TIP: Uistite sa, že sú všetky položky autolekárničky nepoškodené, a že máte kompletný obsah daný vyhláškou. Dnes už neplatí, že lekárničku musíte vyhodiť po expirácii.

 

3. Náhradné koleso alebo súprava na opravu pneumatík

V prípade defektu nie je nič dôležitejšie ako rezerva a potrebné náradie. Uistite sa, že máte náhradné koleso v dobrom stave, a to vrátane kľúča a zdviháka alebo kompletnej sady náradia na opravu pneumatík.

TIP: Sada na rýchlu opravu pneumatík sa spravidla skladá z vrtáka, vidlice na knôt, opravného knôtu a lepidla a zaobstaráte ju za pár eur.

 

Povinná výbava pri motocykloch

Aj motorkárom ukladá vyhláška povinnú výbavu. V zásade je potrebné so sebou voziť len reflexnú vestu a motolekárničku, ktorej zoznam je daný vyhláškou. Motolekárnička obsahuje v porovnaní s autolekárničkou menej položiek. Dobrovoľnou, avšak odporúčanou výbavou je sprej na bezmontážnu opravu pneumatiky.

 

Povinná výbava nákladných áut, prívesov a traktorov

Čo sa týka nákladných vozidiel, jednotlivé položky povinnej výbave sú rovnaké ako pri osobných autách. Platí to však len pre samostatné ťahače. Pokiaľ je pripojený aj príves, musí voziť ešte náhradné koleso a zakladacie kliny Pri jednonápravovom prívese musia byť vo výbave 2 kliny, pri dvojnápravovom iba 1 klin. Traktor má v povinnej výbave iba lekárničku, výstražný trojuholník a reflexnú vestu.

 

Za nedodržanie povinnej výbavy hrozí pokuta

Povinná výbava vozidla predstavuje súhrn pomôcok, náhradných dielov a doplnkov, ktoré zo zákona musíte mať vo svojom vozidle, keď s ním vojdete do cestnej premávky. Vyhlášku upravuje zákon, ktorý okrem iného hovorí, že za neúplnú povinnú výbavu vodičovi hrozí pokuta vo výške 60 eur na mieste (alebo 100 eur v správnom konaní).

 

Čo je dobré mať so sebou v aute navyše?

  1. Osobné doklady, vodičský preukaz a technický preukaz.

TIP: skontrolujte si aktuálnosť a platnosť všetkých osobných dokladov.

  1. Lano na vlečenie a štartovacie káble.
  2. Kanister s pohotovostnou naftou alebo benzínom, najmä pri dlhších cestách alebo v zime.
  3. Baterka alebo LED svietidlo, nôž.
  4. Zásoby vody a jedla pre núdzové prípady.

 

A čo zimné pneumatiky?

Povinné sú vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo námrazy. Nepodceňujte však situáciu a pre svoju bezpečnosť prezúvajte na zimné pneumatiky skôr, ako budú podmienky na ceste nezjazdné. 

TIP: Viete, že pre komunitu Brand Riders ponúkame v spolupráci s Pneupex exkluzívnu zľavu na pneumatiky a disky. Informácie nájdete v sekcii Benefity.